Specialistenplan.nl

Wanneer bouw je met welke stenen?

Deel artikel

Als je gaat starten met een bouwproject of een renovatie zijn er een hoop keuzes die je moet maken, waaronder het soort steen dat je gaat gebruiken bij de bouw. De keuze aan bouwmaterialen is erg groot en er zijn enorm veel soorten die verschillende doeleinden hebben. Sommige varianten hebben een goede sterkte en hoge constructieve waarde, terwijl andere bouwstenen juist een betere thermische isolatie hebben. Wanneer bouw je nu precies met welk soort stenen en welke mogelijkheden zijn er?

Betonblokken en cellenbeton

Betonblokken zijn een soort bouwsteen die populair zijn voor het metselen van kelders en funderingen. Naast deze standaard betonblokken zijn er ook de zogenaamde cellenbetonblokken, die relatief licht zijn en gemakkelijk in gebruik. Deze cellenbetonblokken zijn daarnaast ook nog eens thermisch isolerend en is een duurzaam materiaal, waardoor ze tegenwoordig een veel gekozen materiaal zijn. De cellenbetonblokken worden verlijmd, waarbij het belangrijk is dat je de laag van blokken perfect waterpas plaatst. Deze blokken worden gebruikt voor massieve muren of spouwmuren en zijn gemakkelijk te verwerken, ze hebben echter wel maar een beperkte druksterkte. 

Kalkzandsteenblokken

Dit type steen is gemaakt uit kalk, zand en water en vervolgens onder een hoge druk in een vorm geperst. Doordat de blokken worden geperst vind je de uitvoeringen van kalkzandsteenblokken in verschillende soorten en maten. Dit materiaal is erg zwaar en hard, waardoor het brandwerend werkt en ook een goede akoestische isolatie biedt. Een nadeel van dit type blokken is echter dat ze moeilijk te verwerken zijn. Er zijn een aantal verschillende soorten kalkzandsteenblokken waaronder de gladde metselblokken, de lijmblokken en de vellingkantblokken. 

Snelbouwstenen 

Vaak wordt bij het optrekken van een binnenmuur gebruik gemaakt van een snelbouwsteen, die te verkrijgen is in verschillende formaten. Naast de standaard variant zijn er ook nog speciale isolerende snelbouwstenen op de markt, waarbij de thermische isolatiewaarde een stuk hoger is. Snelbouwstenen worden soms omschreven als bakstenen van een groot formaat en door de perforaties zijn ze lichter en gemakkelijk in gebruik. 

Bakstenen

Dit type steen is een echte allrounder onder de bouwstenen met een goede druksterkte en een goede isolatiewaarde. Er zijn verschillende soorten bakstenen te verkrijgen: handvormstenen, strengpersstenen en vormbakstenen. De verschillen tussen deze soorten stenen zit hem vooral in de methode waarop ze geproduceerd zijn en hoe ze eruit zien. Qua eigenschappen zijn ze vrijwel hetzelfde, dus het is vooral smaak welk type je zou willen gebruiken voor je bouwproject. Bakstenen worden vooral gebruikt voor het optrekken van buitenmuren, maar kunnen eventueel ook bij binnenmuren gebruikt worden als dit bij de stijl van het huis past. 

Gerelateerd nieuws

Bouwen uitbesteden of zelf doen?

Iedereen heeft dromen in het leven. Een goede partner vinden, een kindje krijgen, een eigen huisdier kopen, een mooie auto. Bij veel mensen hoort een

Eigen huis bouwen?

Voor vele mensen is een huis bouwen een te grote stap die afschrikt omdat er immers heel wat bij komt kijken. Het is een groot