Als het huis is gebouwd, is het noodzakelijk om het een en ander te schilderen in je huis. Dat kan je zelf doen, maar ook uitbesteden aan bijvoorbeeld een schilder. Als je het zelf doet, loop je het risico dat het schilderwerk en niet mooi uitziet. Door het te laten uitbesteden aan een schilder weet je zeker dat het schilderwerk netjes wordt.

Een schilder is een vakman die houtwerk, metaal, kunststof, beton of andere materialen van een gebouw of woning van een verflaag voorziet. Hij houdt zich vooral bezig met het uitvoeren van onderhouds- en nieuwbouwschilderwerk. Deze werkzaamheden doet de schilder zowel binnen als buiten.

Veel schilders hebben tijdens de lente en de zomer veel werk, maar krijgen in de periodes daarbuiten minder opdrachten. Daarom gebeurt het veel dat schilders tijdens de winter en herfst hun tarieven verlagen: zij worden winterschilders genoemd.

Wat voor werkzaamheden heeft een schilder:

Waar werken schilders?

Schilders werken vaak bij aannemers- of schildersbedrijven. Het kan ook zijn dat ze werken bij grote industriële bedrijven in bijvoorbeeld de logistiek of scheepsbouw. Schilders werken vooral met opzichters, aannemers, timmermannen, stukadoors, gevelmonteurs en glaszetters.