Bij het bouwen van een huis, worden er bakstenen aan de buitenkant van het huis geplaatst. Bakstenen zijn inmiddels niet meer weg te denken uit het straatbeeld in Nederland. Elk huis heeft namelijk een bakstenen buitenkant.

Een metselaar is een vakman die stenen of blokken natuursteen metselt, oftewel dusdanig op en tegen elkaar plaatst dat de ruimtes tussen de stenen volledig gevuld zijn door metselspecie.
Meestal wordt een metselaar bijgestaan door een opperman. Een opperman zorgt ervoor dat de metselaar voldoende metselspecie of stenen tot zijn beschikking blijft hebben.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen schoon en vies metselwerk. Schoon metselwerk betreft de kant van een muur die wordt afgevoegd. De vuile kant wordt afgewerkt door het stuc- en timmerwerk en hoeft niet altijd mooi afgewerkt te worden tijdens het metselen. Voor beide vormen geldt dat het metselwerk waterpas moet zijn.

Wat doet een metselaar?

De taken van een metselaar zijn:

Waar werken metselaar?

Metselaars werken doorgaans met aannemers- of metselbedrijven. Dit gebeurt in de nieuwbouw of renovatie. Tijdens hun werkzaamheden hebben ze veelal te maken met aannemers, oppermannen, uitvoerders, glaszetters en werkvoorbereiders.