Specialistenplan.nl

Is een loopbaancoach Ede wat voor jou?

Deel artikel

Loopbaancoaching – de term roept bij mensen heel verschillende reacties op. Sommigen denken dat het een ineffectieve manier is om geld te verdienen. Anderen zweren erbij en zien coaching of loopbaanbegeleiding als een belangrijke steun in je loopbaan. Om eerlijk te zijn, de waarheid ligt ergens tussen de twee uitersten. In feite zijn er veel charlatans en dubieuze aanbieders op de markt die de neiging hebben hun klanten op een dwaalspoor te brengen. Er zijn echter ook talrijke professionele loopbaancoaches die hun cliënteel merkbaar vooruit helpen.

Maar belangrijk om te weten is ook of jij zelf wel geschikt bent voor een loopbaancoach om succesvol mee te werken. Is bijvoorbeeld je persoonlijke motivatie wel goed? Durf daarom heel kritisch te kijken naar je eigen motivatie voor loopbaancoaching. Wil coaching je überhaupt vooruit helpen, dan zijn er een paar voorwaarden nodig.

1. Ben je klaar voor verandering?

Als je denkt dat je al behoorlijk perfect bent, zal je eerder bevestiging zoeken. Coaching haalt je echter meestal uit je comfortzone, stelt je voor nieuwe uitdagingen en dwingt je om meer verantwoordelijkheid voor je leven te nemen.

2. Kijk je uit naar nieuwe perspectieven?

Een goede coach zal je helpen je horizon te verruimen, nieuwe dingen te ontdekken en nieuwe doelen te stellen. Om dit tot een succes te maken, moet je niet alleen de wil hebben om te veranderen, maar ook een echt gevoel voor avontuur hebben. Het verlangen en de nieuwsgierigheid naar nieuwe dingen is essentieel. Dit is anders dan zeggen, “Nou, ik zal dit eens proberen…”

3. Ben je er klaar voor om meer over jezelf te leren?

Vooral als het pijn doet? Een goede loopbaanbegeleider zal je altijd een spiegel voorhouden, mogelijk zelfs kritiek leveren. Altijd welwillend en constructief, maar dit kan alleen werken als je niet meteen in de verdediging schiet, luistert en eerlijk nadenkt over wat je hoort.

4. Ben je attent voor anderen?

Een uitgebreide coaching omvat ook jouw effect op anderen, de vergelijking van zelfperceptie en perceptie door anderen. De coachee heeft ook openheid en het vermogen tot reflectie nodig. Anders blijft de begeleiding inhoudelijk nogal beperkt.

Loopbaanbegeleiding Ede is in hoge mate gebaseerd op een persoonlijke basis. De chemie tussen coach en coachee moet goed zijn. Maar niet elke coach is even bekwaam in elke bedrijfstak, in elk onderwerp. De professionele achtergrond van de coach en zijn ervaring met jouw bedrijfstak en/of aanverwante gebieden is daarom een van de eerste selectiecriteria bij het zoeken naar de juiste loopbaancoach.

Gerelateerd nieuws

Bouwen uitbesteden of zelf doen?

Iedereen heeft dromen in het leven. Een goede partner vinden, een kindje krijgen, een eigen huisdier kopen, een mooie auto. Bij veel mensen hoort een

Eigen huis bouwen?

Voor vele mensen is een huis bouwen een te grote stap die afschrikt omdat er immers heel wat bij komt kijken. Het is een groot