Specialistenplan.nl

Energielabel verplicht

Deel artikel

Energiebewust wonen is niet alleen goed voor het milieu, maar zeker ook voor je portemonnee. Soms kun je al met kleine aanpassingen een groot verschil maken. Het energielabel is een van de maatregelen van de overheid om bewuster te worden van het energieverbruik van je woning of bedrijfspand. Het hebben van een energielabel is namelijk verplicht bij de verkoop, de verhuur of de oplevering. Ondanks deze verplichting heeft het hebben van een energielabel heeft nog meer voordelen.

Voordelen energielabel

Het hebben van een energielabel heeft namelijk verschillende voordelen, zoals:

*Het geeft consumenten inzicht in de energieprestaties van een woning of apparaat, waardoor ze weloverwogen keuzes kunnen maken op basis van energie-efficiëntie. Dit kan helpen om energie te besparen en de energierekening te verlagen.

*Het stimuleert de ontwikkeling en implementatie van energiebesparende maatregelen.

*Er wordt meer geïnvesteerd in energie-efficiëntieverbeteringen, waardoor de markt voor duurzame producten en diensten groeit.

*Een energielabel draagt bij aan de overgang naar een duurzamere samenleving.

*Een energielabel kan ook bijdragen aan de waardevermeerdering van een woning of bedrijfspand. Een energiezuinige woning is vaak aantrekkelijker voor potentiële kopers, wat kan resulteren in een hogere verkoopprijs.

*Een verduurzaamde woning geeft meer comfort.

*Door bijtijds een energielabel aan te vragen als de woning of het bedrijfspand wordt verkocht, verhuurd of opgeleverd kun je een flinke boete voorkomen.

Het aanvragen van een energielabel

Het is verstandig om een energielabel aan te vragen bij een erkend energieadviesbureau. Niet iedereen is namelijk gemachtigd om een geldig energielabel op te stellen. Daarnaast moet het label ook officieel worden geregistreerd en ook dat is iets wat alleen een gemachtigd energieadviesbureau zoals DuraPlus mag doen. Zij hebben hiervoor een eigen certificatiekeurmerk, namelijk: DuraCheck.

Aanvragen bij DuraPlus

Een energielabel aanvragen bij DuraPlus is overzichtelijk, simpel en transparant. Via de website kun je bijvoorbeeld een vrijblijvende offerte aanvragen waar snel op wordt gereageerd. De prijs die aangeboden wordt in de offerte is een all-in prijs. Geen kleine lettertjes en dus geen nare verrassingen achteraf. Op de website kun je ook al wat indicatieprijzen zien voor een energielabel van verschillende typen woningen. Natuurlijk is niet iedere woning hetzelfde, dus een offerte aanvragen is gewenst. DuraPlus biedt ook informatie over het aanvragen van een energielabel in bepaalde regio’s. Meer informatie vind je hier over het aanvragen van een energielabel in de regio Arnhem, maar er kan natuurlijk ook een energielabel voor andere plaatsen worden aangevraagd.

Energielabel in Arnhem

De overheid stimuleert woningeigenaren met subsidies en lage renteleningen om duurzame maatregelen uit te voeren aan de eigen woning. DuraPlus kan je helpen om te kijken welke subsidies of leningen in Arnhem beschikbaar zijn.

Zo heeft Arnhem bijvoorbeeld een langjarige stadscampagne over duurzame energie, namelijk ‘Arnhem Aan’. Inwoners en ondernemers kunnen hiervan profiteren door aan de slag gaan met energie besparen en het opwekken van duurzame energie.

Het proces van het energielabel

Ga je akkoord met de offerteprijs? Dan zal DuraPlus zo snel mogelijk een afspraak inplannen voor de deskundige energie inspecteur om het pand of de woning te bezoeken. Een dergelijk bezoek duurt 1 á 2 uur. Tijdens dit bezoek zal er op verschillende punten controles uitgevoerd worden. De energie inspecteur zal bijvoorbeeld kijken naar de isolatie van de muren, het dak en de vloer. Ook zal hij de aanwezigheid en het type beglazing beoordelen. Daarnaast zal hij informatie verzamelen over de installaties voor verwarming, warm water en ventilatie. Alle informatie wordt nauwkeurig verzameld en volgens de vastgestelde normen en met de vereiste rekenmethodes zal het energielabel worden opgesteld. Hierna wordt het energielabel door DuraPlus aangemeld bij RvO. Zodra het energielabel door hen officieel is geregistreerd zal het worden toegestuurd.

Duurzaam wonen

DuraPlus kan ook ingeschakeld worden als je de woning wilt verduurzamen. Zij weten precies wat het beste resultaat oplevert voor een duurzaam en comfortabel huis. Ze kunnen bijvoorbeeld een duurzaamheidsscan uitvoeren of een maatwerkadvies leveren nadat eerst de behoefte in kaart is gezet. Ook voor een BENG-berekening kun je bij DuraPlus terecht. Zij zijn volledig gecertificeerd hiervoor.

Gerelateerd nieuws

Bouwen uitbesteden of zelf doen?

Iedereen heeft dromen in het leven. Een goede partner vinden, een kindje krijgen, een eigen huisdier kopen, een mooie auto. Bij veel mensen hoort een

Eigen huis bouwen?

Voor vele mensen is een huis bouwen een te grote stap die afschrikt omdat er immers heel wat bij komt kijken. Het is een groot