Dit moet je doen als je asbest aantreft in huis

Deel artikel

Jullie hebben samen je eerste huis gekocht, gefeliciteerd! Het is een wat ouder huis uit de jaren ‘60 van de vorige eeuw en de vorige bewoonster was een lief, oud vrouwtje. In al die tijd dat zij er woonde is er nooit echt verbouwd. Tijd om aan de slag te gaan dus! Jullie zijn druk aan de slag gegaan met slopen en verbouwen. Opeens treffen jullie op zolder een onbekende substantie aan en direct vrezen jullie het ergste, asbest. De naam van dit materiaal is al vrijwel net zo gevreesd als de risico’s die het met zich meebrengt. Gelukkig komt asbest steeds minder voor en valt er goed mee om te gaan. Dit artikel vertelt je precies wat je moet weten over asbest en hoe je ermee omgaat.

Wat is asbest eigenlijk?

Bij het horen van het woord asbest denken de meeste mensen aan grijze golfplaten die op schuurtjes liggen. Dit is slechts een van de vele toepassingen van asbest. Laten we daarom eerst eens dieper ingaan op wat asbest precies is. Asbest is de verzamelnaam voor een groep mineralen die in de natuur als vezels voorkomen. Deze vezels zijn sterk en hittebestendig, eigenschappen die ervoor zorgden dat asbest vanaf de late 19e eeuw tot de late 20e eeuw wereldwijd in veel bouwmaterialen werd gebruikt. Zo werd asbest verwerkt in leidingisolatie, dakbedekking, vloerbedekking, plafondplaten en talloze andere toepassingen in woningen, openbare gebouwen en industrie. In deze periode zag men vooral de positieve kanten van asbest. De impact die het op mensen en hun gezondheid kon hebben was nog niet bekend. Tegenwoordig denken we daar gelukkig heel anders over.

Waarom is asbest een probleem?

Sinds de jaren ‘90 van de twintigste eeuw wordt asbest gezien als een gevaarlijke stof. Het wordt tegenwoordig dan ook niet meer gebruikt. Want hoewel asbest zeer nuttige eigenschappen heeft, is het helaas ook zeer schadelijk voor de gezondheid. Wanneer asbestvezels worden ingeademd, kunnen ze zich in de longen vastzetten en ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals asbestose (een vorm van longfibrose), longkanker en mesothelioom (een zeldzame vorm van kanker die de bekleding van de longen aantast). Het probleem met asbest in huizen en gebouwen is dat je het vaak niet ziet. Het is meestal vermengd met andere materialen, waardoor het niet met het blote oog herkenbaar is. Pas als asbesthoudende materialen worden beschadigd of slijten, kunnen asbestvezels vrijkomen en ingeademd worden. Zorg er daarom ook altijd voor dat je zeker weet of iets uit asbest bestaat voordat je erin gaat zagen of slijpen.

Ik vermoed dat ik asbest in huis heb, wat nu?

Als je vermoedt dat er asbest in je huis aanwezig is, is het belangrijk om kalm te blijven. Niet elk asbesthoudend materiaal vormt een direct gevaar voor de gezondheid. Zoals gezegd komen de vezels pas vrij bij beschadiging of slijtage. Het eerste dat je moet doen is contact opnemen met een gespecialiseerd bedrijf dat een asbestinventarisatie kan uitvoeren. Zij kunnen vaststellen of er daadwerkelijk asbest aanwezig is en in welke mate het een risico vormt. Ga zelf niet aan de slag met asbestverdachte materialen om verdere blootstelling te voorkomen. Wil je precies weten wat een asbestsaneringsbedrijf voor jou kan betekenen? Kijk dan eens op de website van https://www.smart-advies.com/. Dit is een professioneel bedrijf dat gespecialiseerd is in de aanpak van asbest.

Het verwijderen van asbest

Als uit de inventarisatie blijkt dat er inderdaad asbest aanwezig is en het vormt een risico, dan moet het materiaal professioneel en veilig worden verwijderd. Dit mag alleen worden gedaan door een gecertificeerd asbestsaneringsbedrijf. In sommige gevallen kun je een beroep doen op subsidies of andere financiële regelingen voor het verwijderen van asbest. Na de sanering is het van belang dat een onafhankelijke partij een controle uitvoert om te bevestigen dat al het asbest is verwijderd. Pas dan is het veilig om weer in het gebouw te verblijven.In het geval van asbest geldt vooral het oude gezegde: voorkomen is beter dan genezen. Ben je van plan om te verbouwen in een huis dat voor 1994 is gebouwd, neem dan altijd het zekere voor het onzekere en laat een asbestinventarisatie uitvoeren. Veiligheid voor alles.

Gerelateerd nieuws

Bouwen uitbesteden of zelf doen?

Iedereen heeft dromen in het leven. Een goede partner vinden, een kindje krijgen, een eigen huisdier kopen, een mooie auto. Bij veel mensen hoort een

Eigen huis bouwen?

Voor vele mensen is een huis bouwen een te grote stap die afschrikt omdat er immers heel wat bij komt kijken. Het is een groot