Specialistenplan.nl

De voor- en nadelen van een tweede woning kopen

Deel artikel

Steeds vaker denken mensen eraan om een tweede huis te kopen. Dat kan om verschillende redenen zijn. Zo wil de ene persoon graag een tweede woning omdat ze ergens een vakantiehuisje willen en doet de andere persoon het als een belegging. Of het slim of niet is dat is afhankelijk van jouw situatie. Hieronder hebben we verschillende redenen opgegeven waarbij het zowel een voordeel kan zijn om een tweede woning te hebben of situaties waarin het een nadeel kan zijn om een tweede woning te kopen. 

Welke voordelen zijn er bij het kopen van een tweede woning

Laten we beginnen met de positieve scenario’s van een tweede woning te kopen. Allereerst kan het zo zijn dat iemand graag ergens een tweede huisje als vakantiehuis wil hebben. In dat geval is het puur voor vermaak en gaat het dus minder om de financiële aspecten ervan. 

Maar steeds vaker kiezen mensen er juist voor om het als een investering te kopen. De rentes zijn namelijk nog ontzettend laag, waardoor het relatief goedkoop is om een tweede woning aan te schaffen. Daarnaast levert het geld op de bank ook niet veel op en wordt het alleen maar steeds minder waard. 

Ook is het mogelijk om een tweede woning te verhuren, waardoor je dus inkomsten ontvangt uit de huur. Dat levert weer een leuke extra op, terwijl de woning zelf in de toekomst meer waard kan worden. Zeker nieuwbouwwoningen zijn vaak in trek, omdat deze in de toekomst al snel meer waard kunnen worden. Wanneer je in het noorden van Nederland woont en je wilt een tweede woning gaat kopen, kijk dan naar de nieuwbouw in Groningen op www.nieuwwonengroningen.nl. Bovendien zijn huurders ook bereid om meer te betalen voor het huren van een nieuwbouwwoning.

Nadelen aan het kopen van een tweede woning

Echter zitten er ook nadelen aan het kopen van een tweede woning. Wanneer je nog een hypotheek hebt lopen op je eerste woning dan kan het nog wel eens lastig zijn om een extra hypotheek te krijgen voor een volgende woning. Daarnaast is het natuurlijk ook altijd een risico dat er een dip in de huizenmarkt komt. Heb jij twee woningen en komt er een dip in de huizenprijzen? Dan kan dat nog wel eens vervelende gevolgen gaan hebben waar jij natuurlijk niet mee te maken wilt krijgen. 

Verder zijn er andere nadelen. Verhuur jij je woning en krijg je ondertussen problemen met de huurder die in de woning zit? Dan kan dat ook vervelende situaties op gaan leveren. Het is vaak ook niet makkelijk mogelijk om een huurder uit de woning te krijgen. Denk er daarom dus van tevoren goed over na of jij wel bereid bent tot het regelen van het verhuren van een woning. 

Tot slot is het belangrijk om goed op te letten hoe het met de belastingzaken zit wanneer je een tweede huis koopt. Dit is voornamelijk afhankelijk van in welk land je een tweede woning koopt. Lees hier nog een aantal tips over belastingzaken en meer bij een tweede woning.

Gerelateerd nieuws

Bouwen uitbesteden of zelf doen?

Iedereen heeft dromen in het leven. Een goede partner vinden, een kindje krijgen, een eigen huisdier kopen, een mooie auto. Bij veel mensen hoort een

Eigen huis bouwen?

Voor vele mensen is een huis bouwen een te grote stap die afschrikt omdat er immers heel wat bij komt kijken. Het is een groot