Specialistenplan.nl

Carbid schieten op vele manieren

Deel artikel

Carbid schieten begint met een goede melkbus. Zorg dat de lasnaden van de bus in tact zijn. Sla met een hamer een aantal keren goed tegen de bodem van de bus en kijk of deze heel blijft. Controleer of de bus geen gaten heeft buiten het zundgat. Ook gestopte gaten mogen er niet inzitten. Kies ervoor om de bus af te sluiten met een standaard plastic voetbal. De melkbus deksel kan namelijk zorgen voor gevaarlijke situaties. Het carbid kan eerder ontstoken worden als u de deksel vast slaat met een ijzeren hamer. Ook kan de deksel te vast zitten waardoor de melkbus explodeert. Gaat het wel goed dan schiet de deksel weg en kan deze een ongeleid projectiel worden die de toeschouwers en u in gevaar brengt.

Carbid schieten met een verfblik

Wilt u liever klein beginnen of wilt u kinderen betrekken bij het carbid schieten? Dan kunt u ook kiezen om de grote melkbus achterwege te laten en te beginnen met een verfblik. Of ervoor kiezen om een beginners carbid schieten startset aan te schaffen. Het carbid schieten met een blik of een startset kunt u gewoon in de achtertuin doen, u hoeft er niet naar een afgelegen weiland voor te gaan. Echter is het wel alleen toegestaan om carbid te schieten tijdens oud en nieuw. Ook als u gebruik maakt van een lichtere of kleinere variant.

De chemische reactie bij carbid schieten

Als carbid in aanraking komt met water begint het te roken en te sissen. Er komt op dat moment acetyleengas vrij dat zeer explosief is. Als u carbid schiet met een melkbus dan is 200 gram carbid en 60 milliliter water voldoende voor 5 knallen. Als u met een blik carbid schiet dan is 50 gram carbid en een paar druppeltjes water voldoende. Onderschat de knal bij een blik niet, ook deze kan enorm zijn waarbij de deksel meters ver weg schiet.

Illegaal of legaal

Om carbid kopen in België is niet nodig. In Nederland valt carbid niet onder het vuurwerkbesluit en kunt u de brokken in verschillende groottes het hele jaar door kopen. Echter het carbid schieten mag alleen plaatsvinden tijdens oud en nieuw en lang niet in alle gemeentes. Voordat u carbid wilt gaan schieten dient u dus eerst navraag te doen bij uw gemeente zodat uw weet welke regels hiervoor gelden. Soms wordt ook een kleinere melkbus verplicht of is er een vergunning nodig. Houdt u zich niet aan deze regels dan kan een boete van 1000 euro het gevolg zijn. Ook neemt de politie alle spullen die te maken hebben met het carbid schieten in beslag.

Een veilige ontsteking bij het carbid schieten

U kunt het carbid in de melkbus op diverse manieren tot ontsteking brengen. Het ontsteken van carbid met de hand is de meest onveilige manier omdat u dicht bij de bus staat. Wilt u de ontsteking op afstand doen dan kunt u kiezen voor een piëzo ontsteking. Er zijn verschillende soorten piëzo ontstekingen op de markt verkrijgbaar. Ook een bougie ontsteking is een mogelijkheid. Gebruikt u een ontsteking met bougies, dan moet u weten dat bougies heel gevoelig zijn voor water en de kans op hapering dan ook aanwezig is. U kunt eventueel kiezen voor een carbidvergasser in plaats van een carbid/water combinatie. De bougie blijft dan droog.

Gerelateerd nieuws

Bouwen uitbesteden of zelf doen?

Iedereen heeft dromen in het leven. Een goede partner vinden, een kindje krijgen, een eigen huisdier kopen, een mooie auto. Bij veel mensen hoort een

Eigen huis bouwen?

Voor vele mensen is een huis bouwen een te grote stap die afschrikt omdat er immers heel wat bij komt kijken. Het is een groot