Specialistenplan.nl

4 manieren waarop er tegenwoordig duurzamer wordt gebouwd dan vroeger

Deel artikel

De wereld is erg aan het veranderen en een van de belangrijkste onderwerpen daarin is verduurzaming. Vrijwel alle sectoren moeten in meer- of mindere mate ook aan duurzaamheid denken, of dat nou nu is of in de toekomst. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor de bouw. De bouw kent namelijk de PFAS wet, waar veel bedrijven ontzettend veel last van hebben gehad. Er zijn dan ook verschillende manieren waarop er duurzamer gebouwd kan worden deze noemen en bespreken we hieronder. 

  • De materialen die worden gebruikt
  • Meer groen in de bouw
  • De efficiency waarmee wordt gebouwd
  • Steeds beter isoleren van woningen

De materialen om mee te bouwen

De materialen zijn een belangrijk onderdeel van of er wel of niet duurzaam wordt gebouwd. Veel bedrijven hebben namelijk drastisch omgeschakeld van het type materiaal dat ze gebruiken. Een voorbeeld is dat er steeds meer met kunststof wordt gebouwd. Solid Surface is bijvoorbeeld een duurzaam materiaal dat op veel verschillende manieren kan worden gebruikt. Dit is waar Solid Surface al wordt toegepast en zo zijn er nog veel meer mogelijkheden. Naast kunststof zijn er natuurlijk nog meer duurzame materialen.

Meer groen bij het bouwen

Je hebt vast en zeker ook wel wat gebouwen gezien de laatste jaren die vol zitten met groen. Door meer groen in de gebouwen te gebruiken wordt er op deze manier gecompenseerd voor de CO2 uitstoot. Het is natuurlijk nog niet meteen CO2-neutraal, maar het kan jaarlijks al wel weer wat schelen. Het groen op de gebouwen zorgt er namelijk voor dat er weer CO2 wordt opgenomen. Verder moeten de steden ook steeds groener worden van overheden.

De efficiency waarmee wordt gebouwd

Bouwen brengt een flink kostenplaatje met zich mee en er is veel voor nodig. Bedrijven zijn daarom steeds meer bezig om zo efficiënt mogelijk te bouwen. Door efficiënter te bouwen wordt er vaak minder gebruik gemaakt van mensen en machines of de hele tijdsperiode. Op korte termijn kan het juist meer worden, maar per gebouw zal de schade aan het milieu juist zoveel mogelijk worden beperkt. 

Steeds beter isoleren

Niet alleen tijdens de bouw, maar ook voor wanneer het gebouw of de woning klaar is wordt er gezorgd dat het steeds duurzamer wordt. Zo worden woningen steeds beter geïsoleerd en is er dus minder energie nodig om de woning of het gebouw in de winter op te warmen of in de zomer af te koelen. Door alle gebouwen zo uit te rusten wordt er enorm op energie bespaart.

Gerelateerd nieuws

Bouwen uitbesteden of zelf doen?

Iedereen heeft dromen in het leven. Een goede partner vinden, een kindje krijgen, een eigen huisdier kopen, een mooie auto. Bij veel mensen hoort een

Eigen huis bouwen?

Voor vele mensen is een huis bouwen een te grote stap die afschrikt omdat er immers heel wat bij komt kijken. Het is een groot